01:35
08 december 2023

Europese lidstaten: ‘Verbeter leefbaarheid door meer betaalbare huisvesting’

De leefbaarheid in steden moet verbeterd worden door meer adequate en betaalbare huisvesting. Dat spraken Europese lidstaten, lokale overheden, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbende partijen met elkaar af in de Verklaring van Praag. Zij ondertekenden deze tijdens de European Habitat-conferentie in Praag, die plaatsvond van 16 tot 18 maart 2016.

Ook Aedes en haar Europese evenknie Housing Europe namen deel aan de conferentie en zijn tevreden over de hernieuwde aandacht voor meer betaalbare huisvesting in Europese steden.

De ondertekenaars benadrukken de volgende zaken:

  • Stedelijke armoede is een groot probleem dat verholpen dient te worden door meer betaalbare en afdoende huisvesting en het bestrijden van dakloosheid.
  • Slechte woonomstandigheden hebben een direct effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de bevolking.
  • Een gezond financieel systeem is cruciaal voor betaalbare huisvesting en stedelijke ontwikkeling. Niet-speculatieve langetermijninvesteringen op dat gebied kunnen werkgelegenheid stimuleren.
  • De opbrengst van stijgende grondprijzen moet naar het publiek belang terugvloeien, gemeenten moeten meer eigen middelen krijgen en moderne regelgeving en monitoring moet speculaties met grond en onroerend goed voorkomen.

Lees verder via Aedes – Europese lidstaten: ‘Verbeter leefbaarheid door meer betaalbare huisvesting’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *