03:58
12 juli 2024

Eis: 6 jaar cel tegen vrouw uit Soesterberg die zich aansloot bij Islamitische Staat

Eis: 6 jaar cel tegen vrouw uit Soesterberg die zich aansloot bij Islamitische Staat

Een 26-jarige vrouw uit Soesterberg die zich aansloot bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hoorde vandaag 6 jaar cel tegen zich eisen. De vrouw keerde eind 2020 terug uit Syrië, waar ze in 2014 naartoe was gereisd om zich te vestigen in het door IS uitgeroepen ‘kalifaat’.
Ze trouwde er met een Portugese jihadist die scherpschutter was bij IS. Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de mediatak van de terreurgroep, waarvoor hij gruwelijke executievideo’s zou hebben geproduceerd, zoals een verbrandingsvideo van een gevangengenomen Jordaanse piloot.

Geen onschuldige echtgenote
Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte geen onschuldige echtgenote, maar maakte ze vol overtuiging deel uit van Islamitische Staat en moedigde ze het geweld aan. In het dossier staan foto’s van de vrouw waarop wapens te zien zijn die de verdachte tot haar beschikking had. Dat vertelde ze ook in chatgesprekken via sociale media. Ook plaatste ze een bericht op Facebook waarop een vuurwapen in haar handtas te zien was, “een 9mm” volgens het onderschrift. De vrouw was ook actief in een WhatsApp groep waarin IS-vrouwen naast sieraden en kinderkleding ook vuurwapens en een bomgordel aanboden. De verdachte bood er zelf handgranaten aan.

Lees verder via om.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *