06:15
07 december 2022

Dumpingen drugsafval nemen toe, toezicht daalt

In natuurgebieden lopen steeds minder toezichthouders rond. Deskundigen noemen het ‘zeer zorgelijk’ dat er honderden groene opsporingsambtenaren zijn wegbezuinigd. De overlast van bijvoorbeeld dumpingen van drugsafval is in diezelfde periode vervijfvoudigd.

Het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op het gebied van milieu is de afgelopen jaren met honderden gedaald. In 2011 telde Nederland nog zo’n 3.100 zogenoemde ‘groene boa’s’, inmiddels is dit aantal afgenomen tot minder dan 2.700. Dat blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Experts noemen het ‘zeer zorgelijk’ dat er steeds minder toezichthouders zijn in natuurgebieden, terwijl de overlast juist toeneemt. ,,We hebben een landelijk probleem”, zegt Ronald Vorenhout, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht. ,,Als je de uren op een rij zet die groene boa’s kunnen besteden aan natuurtoezicht, dan schrik je daar echt van.” De groene boa’s kampen volgens hem met ‘vergrijzing’. ,,Een gemiddelde groene boa, is volgens mij zeker boven de 50 jaar.”

Lees verder via het AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.