10:12
04 december 2022

Expired: ‘De strijd tegen terreur winnen? Niet met een vastgeroest systeem, maar met het disruptief comité’

De strijd tegen terreur kan niet gewonnen worden door onze klassieke veiligheidsdiensten, schrijft Elke Wambacq van Liberales. Ze bepleit de oprichting van ‘het disruptief comité’: mensen die uitblinken in het oplossen van onverwachte problemen.

Veiligheidsdiensten kunnen niet meer volgen. Paarden van Troje komen elke dag voorbij. Mensen die op het eerste zicht deel uitmaken van onze samenleving, trekken plots aan een bom om een groep mensen te raken die nietsvermoedend over straat lopen.

In de ICT-wereld kennen ze het fenomeen van terreur zoals we dat vandaag ervaren eigenlijk al langer op een virtuele manier. Virussen, Wormen. Phishing, … Hackers die binnendringen en slimmer zijn dan de politie.

Het leert dat we snel moeten schakelen en ons veiligheidsapparaat moeten oplappen. De oplossing is niet meer militairen en meer politie, maar wel slimmer worden dan terroristen die er met doodeenvoudige technieken in slagen landen te doen daveren. Dat besef was pijnlijk voelbaar op het congres Veilig 2020. Dit congres bracht vier topmensen samen op één podium: het hoofd van de politie Catherine De Bolle, minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en technologie-experts Steven Van Belleghem en Peter Hinssen.

Steven en Peter zijn beiden sterk in het spotten van nieuwe technologische trends en ze waren zo vrij om te onderzoeken wat dit voor politie en justitie kan betekenen. Hun conclusie deed de zaal, vol met mensen uit de veiligheidsdiensten, verstommen. Ons leven gaat er volgens hen enerzijds op verbeteren door artificiële intelligentie en robots die moeilijke klusjes voor ons gaan klaren. Aan de andere zijde van de medaille zien we hoe applicaties mensen volledig in kaart brengen en in staat zijn om gedrag in een bepaalde richting te sturen. De crimineel van de toekomst heeft het internet in zijn broekzak en neemt via die weg je huis, geld, werk en identiteit over. Terroristen gebruiken nu al de sociale media om nieuwe rekruten te vinden, alsook technieken om aanslagen te plegen.

Lees verder via knack.be – ‘De strijd tegen terreur winnen? 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.