11:09
26 november 2022

De nieuwe kleren van de Keizer: Opstelten en de politisering van veiligheid

In een longread van Bob Hoogenboom worden de totstandkoming van de nieuwe Politiewet en het reorganisatieproces in de context geplaatst van politieke belangen en de verpersoonlijking daarvan in minister Opstelten.

Samenvatting

De vorming van de Nationale Politie is een politiek proces. Opstelten legt een onmogelijke tijdsdruk op dat proces en wil te veel tegelijkertijd: bezuinigingen, reorganiseren en criminaliteitsdoelstellingen. Bovendien bemoeit hij zich met operationele incidenten en legt druk op de Nationale Politie door te vragen naar aanhoudingen, inverzekeringstellingen en bijvoorbeeld de resultaten ten aanzien van high impact crime. Net als in het sprookje van Hans Christian Andersen kan of durft zijn ambtelijke top noch de politietop lange tijd de naakte waarheid over deze microbemoeienis van de minister noch het stagneren van de reorganisatie op tafel te leggen. Eind 2014 en begin 2015 verliest Opstelten in het parlement, binnen de VVD, de top van het departement en binnen de politie gaandeweg zijn geloofwaardigheid. De naaktheid van de Keizer wordt nu bespreekbaar. Mede ingegeven door een stroom aan kritische evaluaties over de vorming van de Nationale Politie maar ook diverse affaires: de ‘bonnetjesaffaire’ en de Teevendeal, de aanstelling van SG De Cloo en de Ordina-affaire.

www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2016/05/25/bijlagewww.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/07/pieter_cloo_is_een_totale_lul.html  www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/oud-topambtenaar-justitie-cloo-rapport-oosting-akelige-aanval  www.nu.nl/beurs/3892836/ict-bedrijf-ordina-fraudeerde-met-aanbesteding.html

Lees verder via de Website voor de Politie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.