05:55
06 december 2023

Expired: De drugscrimineel is eerder wit dan zwart Etnisch profileren

Witte mensen zijn onzichtbaar in de drugshandel, die daarom bol staat van het etnisch profileren.

Het is nu al twee maanden geleden dat Typhoon berichtte staande te worden gehouden door de politie op basis van een mismatch tussen zijn afkomst en zijn dure auto. Dat de mediastorm over etnisch profileren is gaan liggen, betekent niet dat het fenomeen van de baan is. Politiekorpsen beargumenteren dat het staande houden van etnische minderheden gerechtvaardigd is, daar zij oververtegenwoordigd zouden zijn in de criminaliteit. Fairtrade Cocaine werpt zijn neus in etnisch profileren en drugscriminaliteit en moedigt politiek, politie en burgers met een andere bril naar drugshandel te kijken.

Het beeld bestaat dat etnische minderheden de drugshandel domineren. Media, ook kwaliteitskranten, werpen de populaire term ‘mocro-maffia’ op, waarbij drugscriminaliteit in één term wordt verbonden aan de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap. Etnisch profileren in drugscriminaliteit is al tientallen jaren in de VS een probleem. Hoewel in de VS de witte bevolking vaker drugs gebruikt, hebben zwarte jongeren 10 keer zoveel meer kans gearresteerd te worden voor drugsovertredingen.

Voor het bezit van 1 gram crack, het goedkopere neefje van cocaïne en daarom populairder onder minderheden, loop je 18 keer zoveel kans op een veroordeling dan bij 1 gram cocaïne. Cocaïne is duurder en daarom populairder onder de witte bevolking. Vóór de invoering van de Fair Sentencing Act in 2010 was de kans om gepakt te worden met crack zelfs 200 keer groter. Het stigma op een bepaalde drug wordt dus niet bepaald door gezondheidsrisico’s, maar door wíe het gebruikt.

Lees verder via Volkskrant – De drugscrimineel is eerder wit dan zwart Etnisch profileren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *