02:15
30 juni 2022

Dassen en Omtzigt willen strenge regels om integriteit bewindspersonen en topambtenaren te bewaken

Dassen en Omtzigt willen strenge regels om integriteit bewindspersonen en topambtenaren te bewaken

Een wettelijke gedragscode, een handhavingsautoriteit en een register waarin alle contacten met lobbyisten worden bijgehouden: dat zijn drie voorstellen waarmee onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt en Laurens Dassen van Volt de integriteit van bewindspersonen en topambtenaren willen bewaken. Overtreders krijgen een boete.

Omtzigt en Dassen presenteren hun ideeën maandag in een gezamenlijke initiatiefnota. Met hun voorstellen willen ze serieus werk maken van de nieuwe bestuurscultuur. Uiteindelijk is een cultuuromslag naar een transparante en zuiver handelende overheid belangrijker dan de regels die je afspreekt, vinden de twee. Maar om daar te komen, moeten er wel afspraken worden gemaakt over wat wel en niet kan. Daar willen ze met hun nota een bijdrage aan leveren.

Lees verder via volkskrant.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.