03:35
08 december 2022

D66 en GroenLinks willen opheldering over bericht dat politie gebruikmaakte van Clearview

D66 en GroenLinks willen opheldering over bericht dat politie gebruikmaakte van Clearview

D66 en GroenLinks willen opheldering van demissionair minister Dekker voor Rechtsbescherming over een nieuwsbericht dat de Nederlandse politie gebruik heeft gemaakt van de gezichtsherkenningssoftware van Clearview. Vorig jaar liet minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog weten dat de Nederlandse politie niet met de software van Clearview heeft gewerkt. Eerder had minister Dekker gesteld dat voor zover bekend de Nederlandse opsporingsdiensten geen zaken doen met het bedrijf.

Clearview verzamelde foto’s van Facebook, LinkedIn en andere websites voor het trainen van een gezichtsherkenningssysteem. Dit systeem bevat een database van drie miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt.

Lees verder via security.nl

Meer leren over als overheidsjurist over de Omgevingswet, Aanbestedingswet, Wob/Woo en 3 jaar werken met de AVG? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Juridische Update 2021’ die start op 24 september bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs en wordt georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.