01:12
08 december 2023

Elke dump is een plaats delict ‘Aantal dumpingen drugsafval maar zeker lozingen afgelopen jaren gestegen’

Elke dump is een plaats delict ‘Aantal dumpingen drugsafval maar zeker lozingen afgelopen jaren gestegen’

ARNHEM – Criminelen wijken uit naar Gelderland om hun zwaar giftige drugsafval te dumpen. Met name in het zuiden, langs de provinciegrens met Brabant, worden steeds vaker de vaten met de chemische restanten van xtc en andere synthetische drugs aangetroffen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de ChristenUnie Gelderland deze vrijdag presenteert op een drugssymposium in Zaltbommel. „We zien ons vermoeden bevestigd dat er sprake is van een waterbedeffect”, zegt Statenlid Dirk Vreugdenhil. „De speciale taskforce die in Brabant de zware drugscriminaliteit al jaren te lijf gaat, boekt zoveel succes dat criminelen kennelijk uitwijken naar omliggende provincies.”

Uitwijkgedrag
Eerder dit jaar rapporteerde LFO, het politieteam dat betrokken is bij de bestrijding van drugsafval, ook al dat er sprake is van uitwijkgedrag door criminelen. De provincie Noord-Brabant komt met verse cijfers die dat beeld verder versterken: waar in 2014 nog ongeveer de helft van al het Nederlandse synthetische drugsafval in Brabant werd aangetroffen, veelal in natuurgebieden, was dat in 2015 nog slechts 30 procent. Met name Limburg laat een zeer sterke toename zien, op enige afstand gevolgd door Gelderland.

Stijgende lijn
„Op basis van ons eigen onderzoek komen we nu tot de conclusie dat het probleem in Gelderland nog vele malen groter lijkt te zijn”, zegt Vreugdenhil van de ChristenUnie. De partij schreef alle Gelderse gemeenten, waterschappen en grootgrondbezitters aan en noteerde een stijgende lijn: van 14 dumpingen in 2013 naar 20 in 2014 en 27 vorig jaar.

Taskforce
Zowel de provincie Brabant als de Gelders ChristenUnie erkennen dat hun nieuwe cijfers onvolledig zijn. Statenlid Vreugdenhil: „Grote Gelderse gemeenten als Arnhem, Nijmegen en Ede hebben ons helaas geen gegevens aangeleverd. Maar het beeld is wat ons betreft glashelder. Er is voldoende reden om zéér bezorgd te zijn. Gedeputeerde Staten van Gelderland, die eerder tegenspraken dat het dumpprobleem groeit, voelen vooralsnog niks voor een Gelderse drugstaskforce. Vreugdenhil: „Maar ik wil voorkomen dat wij hier dezelfde ellende krijgen als ze in Brabant hebben gehad.”

Bron: Gelderlander.nl 

Lees verder via

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *