10:38
12 juli 2024

Criminelen die grof geweld gebruiken in Rotterdam worden steeds jonger geronseld

Criminelen die grof geweld gebruiken in Rotterdam worden steeds jonger geronseld

Rotterdam werd deze zomer geteisterd door aanslagen op huizen, bijna altijd in relatie tot drugshandel. Steeds vaker worden daar jonge mannen voor geronseld.

Het is midden in de zomer, even voor half vier ’s nachts, als er vijftien kogels worden afgevuurd op een woning op de derde verdieping in Rotterdam-Noord. Buurtbewoner Toon Holl schiet wakker, stapt uit bed en stommelt naar zijn balkon aan de voorkant van zijn huis. Hij kijkt de brede straat met hoge oude bomen in. Hij ziet niks.

Een van de kogels doorboort een raam van zijn onderburen, waarachter een negenjarig meisje ligt te slapen. Nu zit er een houten plankje voor het kogelgat. „Ze komen het raam volgende week eindelijk maken”, zegt haar vader. De kogel ketste af op de binnenmuur en viel op het bed van zijn dochter. Ze vond de kogel toen ze ’s avonds in bed stapte. Haar vader legde hem in de kast en bracht ’m een paar dagen later naar het politiebureau. „Hij werd niet opgehaald.”

Lees verder via nrc.nl

Leren en reflecteren als burgemeester op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *