04:45
16 september 2024

Columnreeks Positieve Veiligheid… Hoe organiseer je nou zoiets? En zou dat ook lukken met overlastgevende hangjongeren?

Mijn vraag aan de wijkagent, tijdens de wijkwandeling in Schalkwijk nadat hij vertelde dat na een gezamenlijke inspanning en veelvuldig surveilleren overlastgevende hangjongeren wegbleven uit een bepaalde straat, was waar deze jongeren zich nu ophouden. Ik denk namelijk dat deze jongeren mogelijk elders de boel op stelten zetten.

 Met enige regelmaat zie ik ze toch weer in groepjes op een pleintje. Ook hier werden ze al eerder aangesproken en verjaagd. Verjagen, aanspreken, repressie… uiteindelijk gaat dit niet werken. De behoefte om vrienden te ontmoeten uit het oog van ouders, samen wat te kletsen en te lachen op een ‘eigen’ plek is groot. Maar hoe tolerant zijn de buurtbewoners en passanten. Hoe benaderen zij de jongeren? Zou het zo kunnen zijn dat een negatieve houding van de omgeving juist overlast in de hand werkt en kan over gaan in provocerend gedrag?

Deze jongeren hoeven niet per definitie crimineel te zijn maar bezig al puberend hun grenzen af te tasten. Wat zouden ze graag willen? Daar kom je alleen achter als je het ze vraagt. Er zijn in de buurt diverse mogelijkheden om deze jongeren een onderdak te bieden en/of een hangplek.Ik sprak Hans Hoekman, wijkagent bij de Nationale Politie eenheid Rotterdam, tijdens een sessie Buurt Bestuurt, onderdeel van het Congres Veiligheid in de Wijk en vertelde hem over de situatie met de overlastjongeren in de wijk en dat ik wel eens in gesprek wilde gaan met enkele van hen. Zijn antwoord was: “Dat moet je zeker doen”.

Ik ben geen professional en heb als moeder alleen ervaring met een puberende dochter gehad maar ik ga zeker eens vragen wat de jongeren vinden van deze buurt en wat beter en anders kan in hun optiek. Zonder een vinger te wijzen maar gewoon praten over hun situatie. Wellicht kan ik de wijkraad informeren over de bevindingen en mogelijk een positieve benadering van het probleem bewerkstelligen.

Margareth Weijers,  Hoofdredacteur

Interessant te lezen is het item 7 vragen over (positieve) veiligheid aan Marc Schuilenburg. Tevens verzorgt hij een college op 14 maart 2018 tijdens de Colleges Veiligheid, recht en bestuur van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *