08:39
19 april 2024

Columnreeks Intussen op straat.. Dl 5 Uitgaansgeweld, oorzaken en oplossingen!

Horecabezoekers kunnen tijdens een avondje stappen agressief reageren. Vaak onder invloed van alcohol en/of drugs. Soms worden daarbij wapens gebruikt, zoals messen en glas. Veel jongeren maken agressief gedrag mee tijdens het uitgaan: 1 op de 5 zegt volgens EenVandaag  vrijwel altijd een vechtpartij te zien tijdens een avondje stappen. [Bron: HetCCV] Hoe pak je dat aan maar de belangrijkste vraag is hoe het ontstaat.?! De gemeente maar zeker ook de hulpdiensten hebben over het algemeen hun handel vol aan het uitgaansgeweld. Gemeenten en veel organisaties publiceren hierover en middels onderzoeken komen ze tot een conclusie/oplossing om excessief geweld en overlast te voorkomen. Niet alleen in de binnensteden komen dit soort zaken voor. Tijdens feestjes van strandpaviljoens in Bloemendaal ging het verscheidene malen mis.

Even een opsomming:

April 2016 Telegraaf – Strandtent op slot voor vip-lastpak
Januari 2017 Parool – Einde aan feestjes van fout geld in Bloemendaal
Mei 2017 Haarlems Dagblad – Politie ingezet bij feesten op strand Bloemendaal aan Zee [video-update]
Mei 2017 Telegraaf – Festival Bloemendaal liep eerder verkeerd af
Mei 2017 RTLNieuws – Strandtent Bloemendaal verplicht twee weekenden dicht na rellen
Mei 2017 FunX – Ophef om hardhandig politieoptreden strandfeesten Bloemendaal
Mei 2017 Haarlems Dagblad – Strandtent Vroeger hangt sluiting boven het hoofd na rellen
Mei 2017 Telegraaf – Onderzoek naar kaartverkoop Bloemendaal
Mei 2017 Metro – ‘Strandtenten Bloemendaal verdienen straf’
September 2017 NoordHollandNieuws – Twee jongens mishandeld na strandfeesten Bloemendaal aan Zee
September 2017 Haarlems Dagblad – Rem op strandfeesten Bloemendaal aan Zee

Ik kom al jaren bij strandtent Woodstock69 in Bloemendaal voor de zon, strand en de relaxte sfeer. De muziek staat daar gewoon zacht tot een uur of 5. Ik was op 10 september 2017 aanwezig bij een Techno feest! Geen problemen gezien of ondervonden. Een relaxte sfeer… en je kan gewoon naar binnen kijken van buitenaf! Niet afgeschermd zoals bij strandtent Vroeger, wel was er overal beveiliging aanwezig. Met enige regelmaat zag ik politie surveilleren over het strand en bij de feestjes crashen. Voor de strandfeesten koop je kaarten online. Helaas schijnt daar met enige regelmaat mee gesjoemeld te worden.

Toen mijn vriend en ik om 23.00 uur naar de bus liepen stond het op de boulevard vol met politieagenten. Bij de bushalte was het in eerste instantie rustig maar dat veranderde al snel. Toen kwam Lijn 81 richting Haarlem. Er stonden intussen zeker 50 man te wachten. Wij stonden redelijk vooraan maar werden door jongeren overal heen geduwd, gelukkig is mijn vriend nogal groot en duwde terug dus konden wij ongehavend de bus in. In de bus was een beveiliger aanwezig en die waarschuwde als het duwen en drukken door zou gaan de bus door zou rijden.  Er werd onderling gescholden en gedreigd. Dat gedonder had een reden. Mensen moesten een trein halen hoorde wij van andere reizigers. Waarom zet Connexion niet een extra bus in.  Er bleven velen achter bij de bushalte, die konden niet meer mee! Zouden een half uur moeten wachten op de volgende bus.

Door wangedrag, overlast [wel of niet door drugs- en alcohol] is het uit met het onbeperkt feesten in Bloemendaal aan Zee. De strandpaviljoens waar het organiseren van evenementen core-business is en het elk weekend bruist, mogen volgend seizoen nog maar zes feesten per jaar organiseren.

Mijns inziens zijn de onderstaande oplossingen effectief te noemen:

– informeer bezoekers bij aanvang van evenementen wat wel en niet te doen.. en wat de consequenties zijn van mogelijk onaangepast gedrag
– daadwerkelijke controle op mogelijk aanwezige drugs en wapens
– controle op kaartverkoop, bij vergunning aangeven hoeveel kaarten er beschikbaar zijn, controle op veiligheid
– overlastgevers op zwarte lijst
– identiteitsbewijs checken
– extra bussen inzetten op avonden dat er feesten zijn bij de Bloemendaalse strandfeesten
Er zijn al jaren ongeregeldheden op strand Bloemendaal maar, zoals nu blijkt, zijn er onvoldoende maatregelen genomen om dit op een goede manier op te lossen. Repressie in plaats van preventie. De inzet van politie en beveiliging kost de maatschappij handen vol met geld….
Margareth Weijers
Hoofdredacteur vl-nieuws.nl

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *