04:30
05 oktober 2022

Burgerkracht vraagt om vertrouwen van de overheid

In mijn zoektocht naar burgerkracht en het stimuleren ervan kwam ik de denkers en schrijvers Phillip Blond en Richard Sennett tegen. Beide pleiten zij voor meer samenleven, meer burgerkracht, meer collectieve verbondenheid. Wat zijn overeenkomsten en verschillen in hun ideeën?

Phillip Blond

Phillip Blond (1) is de geestelijk vader van de idee van “Big Society”. Big Society is een concept waarin de maatschappij draait om burgerlijke participatie, sociale verbanden en distributie van politieke macht en economisch eigendom (sociaal kapitaal). Sociale ondernemingen blijken beter in staat tot het bieden van oplossingen voor sociale problemen dan de staat. Hij pleit voor overheidsdiensten die eigendom worden van de mensen die ervoor werken. Daarnaast moeten in zijn visie lokale gemeenschappen het recht krijgen om eigenaar te worden van publieke voorzieningen.

De Big Society is volgens Blond de uitweg uit zes decennia ‘slingeren tussen en staatscollectivisme en marktindividualisme’ die gemeenschappen, bedrijven en buurten hebben weggedrukt. Grootschalige bedrijven vernietigden de lokale buurtsuper en daarmee de gemeenschap. En waar middenveld en gezin verdwijnen, ligt er een open zenuw tussen overheid en individu. Meer government gaat dat niet oplossen. Maar meer markt ook niet. Dus moet de samenleving het zelf doen. Na Big Government en Big Market is de Big Society aan de beurt. Dat is Big Society in een notendop.

Lees verder via In Verbinding – Burgerkracht vraagt om vertrouwen van de overheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.