05:19
28 september 2022

Bodycams tegen alcoholmisbruik bij jongeren

Gemeente Zwolle is samen met de politie een preventieactie met bodycams gestart om overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd terug te dringen.

Dit doen zij in navolging van de succesvolle ervaringen van gemeente en politie Amersfoort met bodycams bij (zeer) dronken jongeren, meldt Nieuws Overijssel.

Beelden terugkijken
Het project ‘De Confrontatie’ is bedoeld om jongeren bewust te maken van de risico’s van het vertoonde gedrag en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen. Daarbij dragen politiemedewerkers zogenaamde bodycams (camera’s) op hun kleding die zij aanzetten op het moment dat zij een jongere aantreffen die ernstig onder invloed is.

De beschonken jongere krijgt – zo nodig – eerst (medische) hulp. Daarna worden de ouders ingelicht met het verzoek de jongere op te halen. De jongere krijgt vervolgens een Halt-verwijzing of (bij recidive) een bekeuring. Binnen een paar dagen krijgt de jongere een uitnodiging om samen met de ouders op het politiebureau de camerabeelden te bekijken en te bespreken.

Erg kwetsbaar
De Amersfoortse aanpak is een effectieve interventie, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-Instituut. Doel van de camerabeelden bekijken en bespreken is om herhaling te voorkomen en jongeren bewust te maken welke risico’s zij lopen. Daarbij gaat het niet alleeen om gezondheidsrisico’s; dronken jongeren zijn op dat moment erg kwetsbaar en bijvoorbeeld een gemakkelijk slachtoffer voor beroving. Ook bestaat het risico dat een ander de dronkenschap filmt en het op sociale media plaatst.

Bij het gebruik van de bodycams en de filmbeelden wordt zorgvuldig omgegaan met de privacy van de jongeren. Zo worden de gemaakte beelden direct vernietigd nadat deze aan de ouders en de jongere zijn getoond.

Evaluatie
Gemeente Zwolle heeft de regie in de aanpak van jongerenproblematiek en heeft de camera’s gefaciliteerd. Gemeente en politie monitoren gezamenlijk het traject en na een jaar volgt een evaluatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.