10:56
16 juli 2024

Columnreeks Intussen op straat….. deel 1 Veilig uitgaan voor 16-

Even schuilen dacht ik tijdens een regenachtige dag shoppen in Zwolle. Een paar dames van respectievelijk 13, 12 en 14 hadden hetzelfde idee. En zo ontstond een ongedwongen gesprek over het weer en kreeg  al snel  een andere wending . Mijn interesse in mensen, willen weten wat er leeft op straat, zorgt er met enige regelmaat voor dat gesprekken uiteindelijk op het fenomeen leefbaarheid en veiligheid uitkomen. Vooral het uitgaansleven voor 16 minners schijnt problematisch te zijn. In het centrum zijn de uitgaansgelegenheden over het algemeen alleen voor 18 plussers toegankelijk. Deze dames wijken uit naar een Jongerencentrum ReZet, deze pretenderen jongeren uit hun isolement te halen. Mooi streven maar de dames komen daar niet meer. Willen voor vol aangezien worden en ook in de binnenstad uitgaan. Met enige regelmaat gaan ze, zonder dat hun ouders dit weten, naar een hangplek elders in Zwolle. Chillen, drinken en roken met leeftijdsgenoten en overlast veroorzaken. Ook in het winkelcentrum Zwolle Zuid [de Stentor] veroorzaken jongeren overlast, ze zijn baldadig, plegen vernielingen en vallen mensen lastig.

Omdat de discotheek en de kroeg niet voor alle leeftijden geschikt zijn, wordt er altijd een leeftijdsgrens in discotheken en kroegen gehanteerd. Welke leeftijdsgrens discotheek en kroeg en precies wordt gehanteerd door een uitgaansgelegenheid, verschilt per uitgaansgelegenheid. Zo zijn er uitgaansgelegenheden waar men al naar binnen mag vanaf 16 jaar, maar zijn er ook discotheken en kroegen waar je pas welkom bent als je kan bewijzen dat u 21 jaar of ouder bent. Meer over de leeftijdsgrens discotheek en kroeg en wijzigingen in de leeftijdsgrens discotheek en kroeg door de wijziging van de leeftijdsgrens alcohol,

Deze drie dames vallen eigenlijk tussen de wal en het schip.  Kunnen er mogelijkheden gecreëerd worden die dit probleem  tackelen? Niet alleen trachten jongeren uit een isolement te halen, voor sommige is dat van essentieel belang , maar zorgen voor een passende oplossing voor de behoefte van deze tot tot nu nog overlastgevende hangjongeren! Mogelijk voorkomt dit uiteindelijk ook excessen in het uitgaansgebied van Zwolle en als mogelijk  neveneffect de veiligheid van de jongeren zelf.

Margareth Weijers,

Hoofdredacteur vl-nieuws.nl

 

Interessant :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *