03:54
05 oktober 2022

Bewaking schrikt terroristen niet af en stelt burgers niet gerust

Bewaking schrikt terroristen niet af en stelt burgers niet gerust

Extra bewaking op drukke plekken als stations en luchthavens om terroristische acties de kop in te drukken, levert niets op. Bij bewaking van dit soort objecten zullen terroristen hun acties verleggen. “Dan slaan ze niet toe op Zaventem of Schiphol, maar in de Starbucks ernaast. Uiteindelijk kom je uit bij de kleinste kroeg. Die wedloop kun je niet winnen.”

Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, directeur van Crisislab, spreker op het congres Radicalisering & Terrorisme en voormalig hoogleraar Crisisbeheersing aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De overheid kan het geld beter besteden aan “zachte preventie”, zegt Ira Helsloot. Hij vindt het effectiever om jongeren die dreigen te radicaliseren aan het werk te krijgen, zodat ze in de samenleving worden opgenomen. “Dat doen we hier al redelijk goed en beter dan in België.” Verder pleit Ira Helsloot voor opsporing vooraf. “Niet door iedereen die van radicalisering wordt verdacht in de gaten te houden, want dat houd je niet vol. Maar door inzet van wijkagenten en andere voelhorens in de samenleving.”

Lees verder via SBO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.