01:24
12 juni 2021

‘Bestuurlijke aanpak veiligheid steeds meer bestraffend’

‘Bestuurlijke aanpak veiligheid steeds meer bestraffend’

De bestuurlijke aanpak van overlast en criminaliteit lijkt zich steeds meer op strafrechtelijke doelen te richten. ‘Dit roept de vraag op of daarmee de grenzen tussen het strafrecht en het bestuursrecht niet al te zeer vervagen,’ schrijven onderzoekers van de Universiteit Nijmegen.

Henny Sackers en Renze Salet bestudeerden de inzet van het toenemende aantal bevoegdheden van gemeenten op het gebied veiligheid. Zo kreeg de burgemeester de mogelijkheid om gebiedsverboden op te leggen, cameratoezicht in te stellen en drugspanden te sluiten. De inzet van die laatste bevoegdheid krijgt bijvoorbeeld steeds vaker een bestraffend karakter. Van een ‘herstelsanctie’ om overtredingen tegen te gaan, zou dan weinig of geen sprake meer zijn.

Lees verder via gemeente.nu

Meer leren van Jan van der Grinten en Anita van den Berg (Kennedy van der Laan) als overheidsjurist over het actuele Openbare Orderecht en over andere actuele wetten? Kom vanaf 3 april naar de HCB seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor Overheidsjuristen’. Verder met o.a. Rut Molenaar-Wingens (Stibbe) over de Omgevingswet en Matthijs Mutsaers (Nysingh) over de herziene Aanbestedingswet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =