08:05
23 mei 2024

Autoriteit Persoonsgegevens: vorig jaar 21 procent meer datalekken gemeld

Autoriteit Persoonsgegevens: vorig jaar 21 procent meer datalekken gemeld

Volgens de privacytoezichthouder van de overheid zijn het afgelopen jaar persoonsgegevens van 20 miljoen mensen gelekt.

Het aantal datalekken in Nederland, vaak veroorzaakt door cyberaanvallen, is het afgelopen jaar gestegen. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd jaaroverzicht van datalekmeldingen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder van de overheid heeft vorig jaar 25.694 meldingen van datalekken ontvangen: ruim 21 procent meer dan een jaar ervoor.

Volgens AP worden nog steeds te veel bedrijven en organisaties getroffen door cyberaanvallen, omdat ze het risico op aanvallen te laag inschatten. Daardoor zijn de persoonlijke gegevens van 20 miljoen mensen gelekt. Daarnaast lichten bedrijven de slachtoffers te vaak niet in dat hun gegevens gestolen zijn, waarschuwt AP. Ook de overheid zou niet veilig genoeg omgaan met de privacy van burgers.

Lees verder via nrc.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding op 18 april en 16 mei 2024 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie (18 april)
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken (16 mei)

Sprekers zijn Bart Snels en Floryt van Wesel, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *