02:16
01 april 2023

Arbeidsmigranten zonder baan

Arbeidsmigranten zonder baan

Door de redactie van VL-Nieuws

In Nederland is de opvang van arbeidsmigranten nog steeds een groot probleem. De VVD en Leefbaar Rotterdam stelden tijdens de raadsvergadering van 15 december vragen aan het Rotterdams stadsbestuur over het aantal buiten slapende arbeidsmigranten in de stad. In oktober waren dat, volgens de telling van het bestuur, er zo’n tweehonderd waarvan een grote meerderheid arbeidsmigranten zijn die hun baan zijn kwijtgeraakt.

De Europese arbeidsmigranten komen niet in aanmerking voor de vierhonderd daklozen opvang plekken in Rotterdam. Van de migranten wordt verwacht dat ze terug naar land van herkomst gaan als ze op straat belanden.

De gemeente probeert de Europese arbeidsmigranten te helpen met een nieuwe baan en daarmee ook aan huisvesting, maar als het niet lukt probeert de gemeente Rotterdam ze over te halen om terug te keren naar hen land van herkomst. In de eerste tien maanden van 2022 lukte het de gemeente ongeveer honderdzeventig EU-migranten aan een nieuwe baan te helpen.

Dweilen met de kraan open
Volgens de gemeente is het wel een bestrijding van symptomen in plaats van een oplossing. Door de blijvende stroom van EU-migranten naar Nederland en problemen die de hulpverleners hebben met grip krijgen van wie en hoelang de migranten dakloos zijn, voelt het stadsbestuur dat ze aan het ‘dweilen zijn met de kraan open.’

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *