02:23
02 oktober 2023

Amnesty: politie schendt rechten demonstrant met ID-controles en opslaan gegevens

Amnesty: politie schendt rechten demonstrant met ID-controles en opslaan gegevens

Volgens Amnesty International houdt de politie in Nederland demonstranten ongeoorloofd in de gaten. Vreedzame demonstranten worden onrechtmatig gecontroleerd op hun identiteitsbewijs, schrijft de organisatie in een rapport.

Ook worden de gegevens van ID-controles vijf jaar opgeslagen in politiedatabanken, wat volgens Amnesty indruist tegen het recht op privacy en het demonstratierecht. De politie ontkent tegenover Amnesty dat deze werkwijze onrechtmatig is.

Voor het onderzoek toetste Amnesty de werkwijze rondom ID-controles. Ook werden tussen 2020 en 2022 tientallen demonstranten geïnterviewd. Geïnterviewden noemden de werkwijze van de politie intimiderend en sommigen schrokken van de informatie waarover agenten beschikten.

Lees verder via nos.nl

Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *