04:02
24 juni 2021

Alles-in-een-scholen hebben nog een lange weg te gaan, maar de wil is er

Alles-in-een-scholen hebben nog een lange weg te gaan, maar de wil is er

Eén gebouw, met daarin alle voorzieningen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Een basisschool, kinderopvang en soms nog andere voorzieningen voor kinderen, allemaal onder één dak, daar blijkt vraag naar. IKC’s, Integrale Kind Centrums, zoals deze locaties zijn gaan heten, zijn in trek. De realisatie blijkt alleen lastig. Buurtbewoners protesteren, projecten lopen jaren vertraging op en kosten vallen tot miljoenen euro’s hoger uit. En áls het dan eindelijk lukt, blijkt samenwerken ingewikkeld. Maar de wil is er, ondanks alles. Van politiek tot onderwijs: IKC’s winnen aan populariteit.

Ook in West-Friesland winnen IKC’s terrein. En zo snel als de ideeën op tafel liggen, duiken ook de problemen op. Na lang gesteggel gingen bewoners uit de binnenstad van Enkhuizen eerder dit jaar akkoord met de komst van een IKC op het terrein van OBS de Tweemaster. In de tussentijd bleken de geraamde kosten alweer achterhaald en vroeg het college voor een tweede keer om extra geld, waarmee het totale budget meer dan twee keer zo hoog werd als de oorspronkelijke raming uit 2016. Het verzoek werd afgeschoten door de gemeenteraad en het plan moest terug naar de tekentafel.

Lees verder via nhnieuws.nl

Meer leren van Thecla Goossens, Loes van Wessum en Bregje Spijkerman over leiderschap? Kom naar de HCB Seminarreeks ‘Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC’ die start op 13 oktober.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + 11 =