03:10
08 december 2022

AIVD-baas maakt zich zorgen om ‘honderden cyberaanvallen’ in 2016

AIVD-baas Rob Bertholee zegt dat in het laatste half jaar van 2016 honderden cyberaanvallen op Nederlandse overheidsinstellingen en bedrijven zijn waargenomen.

Bertholee zegt in een interview met Eenvandaag dat hij zich grote zorgen maakt over aanvallen door landen als Rusland, China en Iran. Onder andere geheime regeringsdocumenten zouden doelwit zijn geweest.

“Dan praat je over verslagen uit de boezem van de regering, beraadslagingen in een overheidsinstelling. Ik vind dat een gevaar voor onze democratie”, zegt Bertholee.

De AIVD zag het afgelopen half jaar honderden pogingen om iemands mail in te komen of om bij gegevens van bedrijven te komen. “Het is een wedstrijd om er bovenop te blijven zitten”, stelt hij.

Het is duidelijk dat met name Rusland achter de hackpogingen zit, stelt de AIVD-baas. Stappen ondernemen tegen het land vindt hij echter zinloos. “We weten het wel als AIVD, maar bewijzen wordt heel lastig. Het heeft weinig zin om in de richting van Rusland of China te wijzen. Ze zullen ontkennen en daarna is het verhaal afgelopen.”

Volgens Bertholee is gevaar tweeledig: ten eerste het gevaar dat de Russen beïnvloeden hoe het parlement werkt, of hoe de overheid beslissingen neemt; ten tweede het gevaar dat zij bedrijfsgeheimen en economische geheimen verwijderen waardoor het verdienvermogen van het bedrijfsleven wordt aangetast.

Lees verder via Nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.