11:24
25 juli 2021

Aanpak digitalisering onder Plasterk werkte niet

Aanpak digitalisering onder Plasterk werkte niet

De aanpak van overheidsdigitalisering is onder de huidige staatssecretaris Knops anders dan de wijze waarop oud-minister Plasterk het deed. Dat stelde Tweede Kamerlid Harry van der Molen donderdag tegenover BNR in een reactie op een onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

‘Doelstelling was eigenlijk onzin’
Van der Molen was voor hij Kamerlid werd als wethouder in Leeuwarden medeverantwoordelijk voor digitalisering bij de gemeente Leeuwarden. Hij herkent het nogal pessimistische beeld dat de 1400 ambtenaren in het onderzoek schetsen.‘De doelstelling die Plasterk voor de overheid op gebied van digitalisering had gesteld voor 2017 was eigenlijk onzin, maar het is goed om een stip op de horizon te zetten.’ Volgens van der Molen moeten gemeenten zélf de regie voeren. ‘Dus niet vanuit Den Haag een bepaalde ambitie bedenken en vervolgens aan gemeenten lopen sjorren om mee te doen.’ Van der Molen was meermaals aanwezig op bijeenkomsten waar ‘door mensen op een podium’ aan het adres van gemeenten werd geroepen om ‘in beweging te komen’. Nu is dat volgens hem anders. ‘Er is een staatssecretaris die er een gemeenschappelijke gemeentelijke opdracht van maakt, die met elkaar dat doel wil bereiken. Dat is een andere manier dan waarop Plasterk het heeft aangevlogen.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over juridische aspecten van digitale transformatie bij de overheid? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks ‘De Juridische Overheid 2018’ die start op 21 september in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − elf =