11:04
31 juli 2021

Twijfels over toezicht op de bodem

Twijfels over toezicht op de bodem

Regeringspartijen CDA en D66 hebben twijfels over de decentralisatie van het toezicht op de bodemkwaliteit naar de gemeenten. Dat blijkt uit vragen die ze hebben gesteld over een aanvulling op de Omgevingswet.

Vraagtekens regeringspartijen bij decentralisatie
Eerder waarschuwden verschillende diensten en instanties de Tweede Kamer al dat door de decentralisatie het toezicht op verontreinigde grond ‘uitgekleed’ dreigt te worden. Het is de bedoeling dat gemeenten per 1 januari 2021 het bevoegd gezag worden voor de bewaking van de bodemkwaliteit. Ze krijgen daarmee de ruimte om eigen beleidskeuzes te maken. Het CDA merkt op dat de nieuwe taak van de gemeenten vraagt om veel kennis over chemie en bodem.

”In hoeverre is deze kennis aanwezig bij gemeenten, en kunnen zij op basis hiervan zelfstandig afwegingen te maken”, zo vraagt de Kamerfractie aan de minister van Binnenlandse Zaken. ‘Indien niet alle gemeenten die afweging goed kunnen maken, in hoeverre is het dan voor een goed bodembeleid zinvol om een brede afwegingsruimte aan gemeenten te laten?’

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over toezicht in transitie? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2018 – Toezicht met gezag, gezag met toezicht die start op 16 mei in Den Haag. Nu met een nieuw seminar door Haiko van der Voort (TU Delft).

Meer leren over de Omgevingswet en andere actuele wetten als overheidsjurist? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks De Juridische Overheid 2018 die start op 21 september in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + 17 =