09:37
06 februari 2023

6 vragen over desinformatie aan…..Robert van der Noordaa

6 vragen over desinformatie aan…..Robert van der Noordaa

Interview met Robert van der Noordaa,  oprichter Trollrensics, analist, desinformatie expert & onderzoekjournalist en spreker tijdens het 3e seminar van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers en Veiligheid’ op 16 juni bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag en georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Een beschrijvend cv van Robert van der Noordaa is te lezen op de website van het Haags Congres Bureau.

Vragen gesteld door Elwin Veldhuis, Haags Congres Bureau (HCB).

Er wordt gesproken over desinformatie. Kun je aangeven wat hier onder wordt verstaan?

Desinformatie is informatie die niet waar is of die uit context getrokken wordt waardoor ook onjuiste informatie ontstaat. Er zijn veel synoniemen die erg veel lijken op desinformatie zoals propaganda, disinfo e.a.

Kun je iets zeggen over de samenhang van desinformatie met maatschappelijke onrust?

Vooral de laatste paar jaar zie je steeds meer verband tussen desinformatie en maatschappelijke onrust. Protesten op bijvoorbeeld  het Museumplein (legaal en/of illegaal) zijn goede voorbeelden. In de VS brak een groep Trump-aanhangers het Capitol in omdat Trump claimde de verkiezingen gewonnen te hebben, dit had zelfs 5 doden en 200 gewonden als gevolg. Rondom corona is ook veel maatschappelijke onrust die in sommige gevallen veroorzaakt wordt door desinformatie, een extreem voorbeeld betreft een man die een vaccinatiecentrum in IJmuiden wilde opblazen.

Waarom is het belangrijk desinformatie tijdig te signaleren?

Door desinformatie tijdig te signaleren kan bijvoorbeeld een overheid maar ook de landelijke pers laten zien dat het desinformatie is, bewustwording is een belangrijk aspect hier. Door tijdig desinformatie te signaleren kunnen overheden ook maatregelen nemen om eventuele schade te voorkomen. Sommige mensen radicaliseren en kunnen extreme acties ondernemen, zoals de 22 jarige man die van plan was om een aanslag op Rutte te plegen.

Welke stappen kun je vervolgens zetten?

Bewustzijn van mensen vergroten, communicatie en campagnes verzorgen op dat gebied.

Zijn er juridische eisen waarmee je rekening moet houden?

Ja wat overheden en private partijen doen dient te allen tijde te voldoen aan de AVG en/of andere wetgeving, m.a.w. onderzoek en de daaruit voortvloeiende acties moeten legaal zijn.

Waarom mogen we het 3e seminar van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers en Veiligheid’ op 16 juni niet missen?

Het seminar biedt een zeer bijzondere inkijk in het thema propaganda alsmede concrete onderzoeken en projecten die op dit gebied uitgevoerd worden.

Wilt u meer leren van Robert van der Noordaa en andere experts op het gebied van desinformatie en maatschappelijke onrust? Kom 16 juni naar het 3e seminar van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers en Veiligheid’ bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag en georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *