12:47
06 december 2022

5 vragen over leiderschap door schoolleiders aan…….Thecla Goossens

5 vragen over leiderschap door schoolleiders aan…….Thecla Goossens

5 vragen over leiderschap door schoolleiders aan…….Thecla Goossens

Thecla Goossens werkte 24 jaar in het P&O-vak op het gebied van loopbaancoaching, (strategische) beleidsontwikkeling, organisatieontwikkeling en –advies.

Sinds 2010 is Thecla docent. Ze verzorgt onderwijs in de deeltijd en voltijdopleiding HRM en bij leergangen van de Academische Opleidingen Groningen (AOG). Als hogeschooldocent is zij verantwoordelijk voor de leerlijn Organisatiepsychologie en Leiderschap.

Naast het onderwijs werkt Thecla als onderzoeker in het lectoraat Duurzaam HRM. Ze doet promotieonderzoek naar leiderschap op de werkvloer. Hierover schrijft ze op haar blog via www.theclagoossens.nl.

Vragen gesteld door Rosa Tims, VL-Nieuws en Haags Congres Bureau (HCB).

Wat is de ideale schoolleider? Welke ervaring brengt diegene met zich mee?

Hier is niet één antwoord op, want scholen en teams verschillen. Het gaat om de juiste match. Je hebt wel wat tools, kennis en reflexief vermogen nodig om aan te voelen wat nodig is.

Wat is het verschil met de ouderwetse Schoolhoofd/directeur en de huidige Schoolleider?

De huidige schoolleider is echt een leider en niet de meest ervaren leerkracht. Je moet de praktijk wel kennen, maar leiden is een vak apart.

Ronde tafel gesprek of teambuilding? Waar zou jij voor kiezen?

Ik zou niet kiezen. Je hebt het allemaal nodig, en nog veel meer: een luisterend oor, opmerkingsgave, humor, sensitiviteit, tact, doorzettingsvermogen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Waarom mogen we jouw boek ‘Leiderschap een gids’ zeker niet missen?

Het geeft je bouwstenen om zelf aan de slag te gaan met jouw leiderschap in jouw context. Er is namelijk niet een one-size-fits-all manier van leidinggeven. Het boek stelt de vragen die je naar jouw persoonlijke antwoord leiden.

Waarom mogen we de HCB cursus ‘Leiderschap in Kinderopvang-basisonderwijs en IKC’ niet missen?

Mijn ervaring is dat mensen in het onderwijs zich graag blijven ontwikkelen. Zowel voor wie leiderschap nog een relatief onbekend terrein is maar ook voor wie zijn of haar leiderschap wil verdiepen is dit een inspirerende leergang.

Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 7 april naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk.

Of kom leren over leiderschap in tijden van verandering tijdens de HCB Masterclasses Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC 2022  die starten op 24 maart bij Rudolf Magnus in Utrecht. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.