07:38
19 april 2024

Onderzoek naar ondermijnende criminaliteit – Stappenplan bestuurlijke aanpak

De onderwereld krijgt steeds meer invloed op de bovenwereld. Daarom start het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool in Brabant een lectoraat dat onderzoek doet naar deze ondermijnende criminaliteit. Dit meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Criminelen en criminele organisaties proberen steeds meer invloed te krijgen in onder meer lokale politieke partijen, vastgoed en de horeca. Zo ondermijnen ze het gezag en de samenleving. Ze doen dit vaak via stromannen en handlangers bij bijvoorbeeld vergunningaanvragen en de aanschaf van onroerend goed. Opsporingsdiensten, Openbaar Ministerie en lokaal bestuur willen deze ondermijning beter aanpakken.

Ondermijnende mechanismen blootleggen
Het lector Ondermijning, die Avans Hogeschool binnenkort aanstelt, gaat zich onder andere richten op de burger. Avans wil de ondermijnende mechanismen blootleggen zodat die niet meer werken. “En we willen contra-strategieën ontwikkelen, zodat er proactief kan worden opgetreden. Bijvoorbeeld een situatie, waarin een crimineel bij de gemeente een vergunning aanvraagt. Dat de ambtenaar weet met wie hij van doen heeft. En het gesprek gebruikt om meer informatie over de crimineel in te winnen, in plaats van een vergunning te verlenen”, aldus Ron Tenge, voorzitter van het Expertisecentrum Veiligheid en directeur van de Academie voor Veiligheid en Bestuur tegenover Omroep Brabant.

Stappenplan van CCV
Gemeenten helpen soms onbedoeld criminelen bijvoorbeeld als een begunstigde van de aanbesteding van een bouwproject is betrokken bij criminele activiteiten. Op deze momenten, waarbij de onderwereld in contact treedt met de bovenwereld, kunnen gemeenten en hun veiligheidspartners hun slag slaan. Hét instrument om daarbij is de bestuurlijke aanpak. Het CCV ondersteunt gemeenten hierbij met een stappenplan.

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *