03:30
09 december 2022

Zo worden arbeidsmigranten eersterangsburgers

Zo worden arbeidsmigranten eersterangsburgers

Veel arbeidsmigranten in Nederland zitten in een kwetsbare positie. Dat bleek vorig jaar ook weer uit de adviezen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten aan de Tweede Kamer. Voor de VNG was dit geen nieuws, maar wél een extra impuls om gemeenten te helpen de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Thomas Zwiers van VNG Naleving en Carlo Vankan, bestuurlijk trekker arbeidsmigranten bij VNG, leggen uit hoe.

In Nederland werken zo’n 530.000 arbeidsmigranten. Een groot deel van hen komt uit Midden- en Oost-Europa. Ze worden vaak gezien als onruststokers die veel overlast veroorzaken. Dat terwijl het overgrote deel hard werkt in onder andere land- en tuinbouw, logistiek, voedings- en metaalindustrie en zo de economie draaiende houdt. Tegelijkertijd wordt 40 procent van hen uitgebuit door malafide uitzenders, werkgevers en huisvesters. Ze wonen te klein en in onhygiënische omstandigheden, kennen hun rechten niet en werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over trends in toezicht? Kom 17 mei naar het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie 2021 – Trends in Toezicht & Tips voor het nieuwe kabinet.

Meer leren over Huisvesting Arbeidsmigranten? Kom naar de 2-daagse HCB Cursus die start op 7 oktober 2021 met Jeroen Kemna, Frank van Summeren en Wiebo Kersten. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.