05:13
29 maart 2023

Zes jaar cel geëist tegen 23-jarige verdachte in witwaszaak

Zes jaar cel geëist tegen 23-jarige verdachte in witwaszaak

Tegen een 23-jarige man uit Rotterdam is zes jaar geëist in een zaak die draait om het witwassen van grote sommen geld, de handel in blokken coke en wapenbezit. De man werd in november 2021 gesnapt op een parkeerterrein tijdens het overdragen van een big shopper met 300.000 euro aan contanten. Zijn medeverdachte werd eerder deze maand al tot 2,5 jaar cel veroordeeld.

De eis tegen de man die nu terecht staat is hoger omdat hij verdacht wordt van het witwassen van een veel groter bedrag dan zijn medeverdachte. Ook wordt hij verdacht van drugshandel en wapenbezit. Het totaal witgewassen bedrag schat de officier van justitie van het Landelijk Parket in op minimaal 2 miljoen euro in een half jaar tijd. De verdachte heeft geen goede verklaring gegeven over de herkomst van de geldbedragen. Hij kan ook niet aantonen hoe hij bijvoorbeeld aan het geld voor de aanschaf van een auto kwam. Daarom is volgens het Openbaar Ministerie een vermoeden van witwassen gerechtvaardigd.

Briefje van vijf euro met notitie ‘250k’
Dit is op te maken uit informatie uit de telefoon van de verdachte, en uit zogenoemde tokens die zijn aangetroffen. Een token is in dit geval een briefje van vijf euro met daarop een notitie. Op de telefoon van de verdachte stonden behalve chatgesprekken over de geldoverdracht ook foto’s waarop de verdachte poseert met grote hoeveelheden geld. Opvallend is de token waarop ‘250k’ staat, een verwijzing naar 250.000 euro. Ook wordt er een codewoord doorgegeven voor een geldtransactie, waaruit naar voren komt dat de verdachte deze geldtransactie coördineert.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *