05:34
30 september 2022

Wijkagent Don: “Kennen en gekend worden is heel belangrijk”

“Hier kennen bijna alle jongeren mijn naam en de meeste van hen ken ik ook. Als schoolwijkagent ligt mijn focus op een aantal scholen en jeugd in de regio Delft. Dat doe ik nu bijna zes jaar. Kennen en gekend worden is heel belangrijk in mijn werk. Dat menselijk contact geeft mij veel voldoening. Contacten zijn goud waard voor de politie.

Hier kennen bijna alle jongeren mijn naam en de meeste van hen ken ik ook. Als schoolwijkagent ligt mijn focus op een aantal scholen en jeugd in de regio Delft. Dat doe ik nu bijna zes jaar. Kennen en gekend worden is heel belangrijk in mijn werk. Dat menselijk contact geeft mij veel voldoening. Contacten zijn goud waard voor de politie.

Soms zie je problemen aankomen. Dan merk je dat bepaalde jongeren opvallen op school. Ze nemen een brutale houding aan, gaan ineens dat typische straattaaltje gebruiken of ze zijn betrokken bij incidentjes. Vaak kan ik samen met de scholen in een heel vroeg stadium de angel eruit halen.

De meeste jongeren blijven natuurlijk gewoon op het rechte pad, maar diegenen die ontsporen ken ik ook. Ik heb veel contact met collega-wijkagenten. We werken samen als zij in bepaalde wijken overlastproblemen of criminaliteit signaleren waarbij jongeren betrokken zijn.

Zo hadden we een aantal jaar geleden een golf van woninginbraken in Delft. Door samen te werken kwamen we al snel een groep jongeren op het spoor van tussen de 13 en 16 jaar die betrokken bleken te zijn. Dan kan je als wijkagent echt het verschil maken. Dat lukt alleen als je er bent en de mensen kent.”

Bron: Ministerie V&J

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.