06:22
18 januari 2022

‘Wees alert op etnisch profileren buurtpreventieteams’

‘Wees alert op etnisch profileren buurtpreventieteams’

Gemeenten en politie moeten alert zijn op het risico op etnisch profileren door buurtpreventieteams. Dat stelt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Hij gaat hierover in gesprek met de VNG. Ook zal hij het daarin hebben over het geven van trainingen door gemeenten over dit onderwerp en over een duidelijke scheiding in waar buurtpreventieapps en -teams wel en niet mogen worden ingezet.

Burgercontrolecultuur leidt soms tot problemen
Dat schrijft Dekker in antwoord op Kamervragen van Monica den Boer en Maarten Groothuizen (D66). Aanleiding voor de vragen was een onderzoek van socioloog Vasco Lub van de Erasmus Universiteit in opdracht van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, waarover NRC Handelsblad in april berichtte. Uit zijn rapport De burger kijkt mee blijkt dat de laatste jaren het aantal buurtappgroepen flink is toegenomen en hoewel twee op de drie gemeenten die groei actief stimuleren weten ze eigenlijk niet waarom en is er ook weinig beleid op dat gebied. Sterker nog: in een op de vijf gemeenten leidt de burgercontrolecultuur via buurtapps tot problemen, zoals overvraging van de ambtenarij, eigenrichting, onterechte criminalisering van andere wijkbewoners en doorgeschoten sociale controle (bemoeizucht). Dit kan weer voor spanningen zorgen in woonwijken.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren over burgeropsporing, sociale spanningen, weerbare wijken en ondermijning van oa Hans Boutellier? Kom naar het HCB Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Waar liggen burgemeesters wakker van?’ op 12 december in Den Haag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 2 =