09:30
05 februari 2023

‘Waarom staat mijn zoon op die lijst?’

‘Waarom staat mijn zoon op die lijst?’

Het leek aanvankelijk een goed idee: misdaad te bekijken door de bril van de zorg, daders zien als slachtoffers. Maar bij uitbreiding van de Top600 van jonge criminelen naar de Top1000 worden slachtoffers opeens gezien als potentiële daders.

Sinds 2010 woon ik in De Baarsjes. Op de hoek van onze straat verwelkomt een van de bekendste coffeeshops van de stad zo’n duizend klanten per dag. Dit zorgt voor spanning op straat tussen de coffeeshopbezoekers en bewoners. Regelmatig staan jongens hun jointje te roken in onze portieken. Auto’s van klanten staan vaak schots en scheef geparkeerd, soms zelfs half op de stoep. Veel jongens zijn luidruchtig, zeker op zomerse avonden. Ze doen stoer of maken ruzie. Ik hoor ze in het trapportaal opscheppen over de ‘Top-lijst’. Dat is de eerste keer dat ik hoor dat in Amsterdam een lijst bestaat voor jonge criminelen.

In het jaar dat ik naar De Baarsjes verhuisde, fietste ik door de Jan Evertsenstraat, totdat rood-wit politielint me tegenhield. Overal zag ik politie. Thuis hoorde ik op het nieuws dat die middag een juwelier was gedood tijdens een overval. Voor de kersverse burgemeester Eberhard van der Laan was de maat vol. Dit was een van de vele overvallen en andere geweldsincidenten in een jaar. Het was tijd voor harde maatregelen en actie, liet hij op de lokale zender AT5 weten.

Lees verder via groene.nl

Leren en reflecteren als burgemeester, wethouder, hoofd OOV, hoofd van politie of officier van justitie op veiligheidsthema’s als cybercime, maatschappelijke onrust en ondermijning? Kom vanaf 9 februari 2023 naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa prof. dr. Bob Hoogenboom, prof. dr. Jon Schilder en prof. dr. Janine Janssen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *