06:59
16 juli 2024

Vrijheid van meningsuiting en expressie moet kunnen!

Onder de vrijheid van meningsuiting valt onder meer het recht om te demonstreren, het recht van artistieke expressie, de persvrijheid en het uiten van je mening via bijvoorbeeld het internet. Met enige regelmaat schrijf ik kritische columns over maatschappelijke problematieken, [wan]gedrag en onrecht. Het is niet mijn bedoeling bevolkingsgroepen te kwetsen en doe niet aan ‘naming and shaming’.

Het recht op vrijheid van meningsuiting is een van de bekendste mensenrechten. Bij het recht om te zeggen wat je denkt of doet hoort te denken over wat je zegt. Via social media komen berichten voorbij waarvan je denkt wat een niveau.  Twitter [Bron:Tweakers] stelt bijvoorbeeld dat ‘de invloed van trolls en andere vervelende personen in de afgelopen tijd is ingeperkt, waardoor de sfeer op het sociale netwerk is verbeterd. Dat komt onder andere door vervelende accounts sneller te blokkeren of om identificatie te vragen’. Facebook grijpt in als er provocerende foto’s verschijnen.

De Sinterklaasintocht is zo langzamerhand een hoofdpijndossier voor lokale overheden. Protestborden kwamen voorbij met de teksten: ‘Stop Blackface’ en ‘Zwarte Piet is Racisme’. Interessant is het bericht in de Limburger van vandaag over het onrechtmatig ingrijpen van burgemeesters!

Vrijheid van meningsuiting en expressie is een recht zolang het niet op de man af wordt gespeeld en het de veiligheid van de burgers niet in gevaar brengt.

Margareth Weijers
Hoofdredacteur VL-Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *