08:40
19 april 2024

Voorkom levenslang door beter onderwijs

Na een geweldsgolf in Amsterdam zitten een aantal jonge mannen levenslang vast. En in Nederland is dat ook echt levenslang. Het kabinet overweegt nu na 25 jaar een toetsing in te bouwen, een lovenswaardig streven. Maar laten we vooral proberen te voorkomen dat jongeren die ernstige delicten plegen waar zulke lange straffen op staan. We hebben niet altijd invloed op wat thuis of op straat gebeurt. Maar wel in de klas: een goed klimaat in de klas, blijkt uit onderzoek, kan crimineel denken en zelfs radicalisering voorkomen.

Amsterdam pakt de top 600 van plegers van woninginbraken, straatroof en overvallen voortvarend aan en dat heeft effect. Maar ondertussen komt er van onderaf weer aanwas bij. Het zijn vaak jongeren van 14 of 15 jaar, die in navolging van Aldil A. zeer gewelddadig en gewetenloos opereren. Sommige families schermen hun kinderen af voor de hulpverlening en het vermoeden bestaat dat juist dit de kinderen zijn waar we ons het meeste zorgen over moeten maken.

Wanneer leerkrachten op school contact weten te maken met deze kinderen, vermindert hun crimineel denken en afwijzing van de maatschappij (met soms ook radicalisering als gevolg). Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Leiden en de Universiteit van Amsterdam in het speciaal onderwijs in Amsterdam West. Bij goed onderwijs en een veilige plek op school ontwikkelen deze kinderen zich sociaal-emotioneel beter; ze tonen meer empathie, laten hun geweten vaker spreken en hebben meer verantwoordelijkheidsbesef.

Lees verder via NJI – Voorkom levenslang door beter onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *