11:31
25 juni 2022

Voorbij de eeuw van bureaucratie – Van regelorganisatie naar casusorganisatie

Voorbij de eeuw van bureaucratie – Van regelorganisatie naar casusorganisatie

Inhoud
De overheid handelt steeds meer als partner in netwerken en hanteert maatwerk in plaats van standaard regels. Maar wat betekent dat voor de interne organisatie van overheden? Dit boek laat in tien omkeringen zien hoe de werking van overheidsorganisaties binnenste buiten wordt gekeerd. Na honderd jaar lijken de zo vertrouwde kenmerken van Webers bureaucratiemodel achterhaald. Het karakter van overheidsorganisaties wordt tegenwoordig meer bepaald door tegenoverstelde kenmerken: van regelorganisatie naar casusorganisatie.

Voorbij de eeuw van bureaucratie neemt de lezer mee naar de geleidelijke ontwikkeling van de casus organisatie en naar de bestuurskundig-theoretische achtergronden: waarom willen overheden dit eigenlijk? Ook de dagelijkse praktijk komt aan de orde: wat verandert er concreet in de positie van de professional, de verhouding tussen medewerkers, sturing en management, verantwoording, de aard van het werkproces en ons gedrag?

Doelgroep
Dat maakt dit boek boeiend voor wie de actuele ontwikkeling van overheidsorganisaties wil begrijpen én voor wie er in de eigen praktijk vorm aan wil geven.

Auteursinformatie
Jan Herman de Baas kent het lokaal en regionaal bestuur van binnenuit. Hij heeft dertig jaar werkervaring als (hoogste) ambtenaar bij vijf gemeenten, vier provincies en als adviseur en begeleider bij tientallen andere overheden. Hij koppelt praktijk en theorie aan elkaar, mede dankzij veertien jaar ervaring als parttime-docent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees verder en bestel het boek bij boombestuurskunde.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.