10:56
07 augustus 2022

Veel vraag naar extra standplaatsen voor woonwagens in Utrecht, maar de grond is schaars

Veel vraag naar extra standplaatsen voor woonwagens in Utrecht, maar de grond is schaars

Er is in Utrecht veel vraag naar extra standplaatsen voor woonwagens. De gemeente gaat dan ook onderzoeken of bestaande locaties uitgebreid kunnen worden. Dat zal geen makkelijke opgave zijn, omdat de vraag naar bijvoorbeeld reguliere woningbouw ook groot is en de ruimte in de stad beperkt.

Het College voor de Rechten van de Mens stelde een aantal jaar geleden al dat leven in een woonwagen een essentieel onderdeel is van de culturele identiteit van woonwagenbewoners. Het Rijk, lokale overheden en woningcorporaties werden erop gewezen verplicht te zijn deze culturele identiteit te beschermen en te faciliteren.

Sinds deze uitspraak hebben onder andere de Nationale Ombudsman, het Rijk en de gemeente Utrecht zich over de kwestie gebogen. Uiteindelijk heeft de gemeente in de Woonvisie van juli 2019 het volgende opgenomen: “Wij willen samen met betrokkenen de mogelijkheden verkennen voor meer standplaatsen en eventuele aanpassing van de toewijzingsprocedure.”

Lees verder via duic.nl

Meer leren over een goede omgang met woonwagenlocaties in de praktijk? Kom naar de 3-daagse HCB Cursus die start op 8 april.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.