09:10
08 december 2021

Veel misvattingen over aanbesteden

Veel misvattingen over aanbesteden

Wat kunnen gemeenten zelf organiseren en waar komt het aanbestedingsrecht om de hoek kijken? Over die vraag leven nog veel misvattingen, niet in de laatste plaats door onduidelijkheden in de wet- en regelgeving.

Dat stelt Willem Janssen, verbonden aan het Public Procurement Research Centre van de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde onlangs op een onderzoek naar de mogelijkheden binnen het Europees aanbestedingsrecht voor overheden om zelf of in samenwerking met andere overheden taken uit te voeren.

Exclusieve rechten
Zo werken gemeenten nog veel met ‘exclusieve rechten’, bijvoorbeeld voor het ophalen van afval. ‘Deze dienst wordt aan een bedrijf gegund en is vervolgens niet meer aanbestedingsplichtig volgens de Aanbestedingswet 2012. Dergelijke uitzonderingen stonden centraal in mijn onderzoek,’ legt Janssen uit.

Lees verder via gemeente.nu

Meer leren als overheidsjurist over aanbesteding en andere actuele wetgeving? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks ‘Juridische Update 2018 voor Overheidsjuristen’ die start op 21 september in Den Haag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + 17 =