04:22
23 juni 2021

‘Veel gemeenten laks met handhaving omgevingszaken’

‘Veel gemeenten laks met handhaving omgevingszaken’

Veel gemeenten hebben het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) in het omgevingsrecht nog niet op orde. Dat zegt Willem Dijsselhof, auteur en adviseur op dit gebied.

De voorbeelden waar het misgaat, liggen volgens Dijsselhof voor het oprapen. ‘Onlangs was nog in het nieuws dat Roermond een potje maakt van de handhaving. Er zijn dwangsommen opgelegd, waar geen opvolging aan is gegeven. Met andere woorden: de overtredingen gaan gewoon door, terwijl de boetes niet worden opgelegd.’

Dijsselhof komt als handhavingsadviseur bij meerdere gemeenten langs en constateert dat Roermond hierin niet uniek is. ‘Eerder hebben we het natuurlijk ook allemaal gezien bij Chemie-Pack in Moerdijk, waar het vervolgens vreselijk misging. De handhaving door onder meer de gemeente schoot daar ernstig tekort.’

Lees verder via gemeente.nu

Leren over de Omgevingswet of de herziene aanbestedingswet? Kom naar de komende 2 Nieuwspoort Seminars in de reeks ‘Juridische Update 2018’ op 5 oktober en 12 oktober, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over toezicht? Kom 30 september naar het Nieuwspoort Seminar ‘Toezicht in Transitie 2018 – Perspectieven op Toezicht’ met oa prof. dr. Ian Leistikow (EUR), Bart Combée (Consumentenbond) en Paul van Dijk (zelfstandig adviseur). Georganiseerd door het Haags Congres Bureau i.s.m. Vide.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 2 =