03:03
30 juni 2022

Vanuit garagebox verhandelde Rijswijker voor 1,5 miljoen aan cocaïne

Vanuit garagebox verhandelde Rijswijker voor 1,5 miljoen aan cocaïne

In twee jaar tijd zou een 45-jarige Rijswijker betrokken zijn geweest bij het invoeren en verhandelen van zo’n 2.000 kilo cocaïne vanuit Brazilië. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit de chats die hij via zogeheten PGP-telefoons voerde. De officier van justitie eiste vandaag zes jaar cel tegen de Rijswijker.

Tussen oktober 2019 en oktober 2021 nam de Rijswijker deel aan een criminele organisatie die zich bezighield met drugs. Aldus de officier van justitie die wijst op gehackte PGP-gesprekken die verdachte voerde via provider Encrochat. Toen die uit de lucht werd gehaald door de Fransen, stapte de Rijswijker over op SkyECC totdat de Canadese justitie ook die provider op zwart zette.

In de gekraakte chats is te lezen hoe de Rijswijker met verschillende personen in binnen- en buitenland contact had over het aanvoeren en verdelen van drugs en ook over financiële zaken. Zo schreef hij in februari 2020 onder meer dat de drugs in postzakken vanuit Brazilië naar Nederland moest komen, want ‘hun hebben heel die postafdeling op Schiphol’. Twee dagen gaat het weer over transport over zee in een lading vis. De verdachte wil weten of de toeleverancier de lading echt in vis wil doen of in ‘tassen achter een deur’.

Lees verder via om.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.