04:37
12 juli 2024

Trouw-journalist Stefan Keukenkamp over Jeugdcriminaliteit in Lelystad: ‘Lelystad laat me niet meer los’

Trouw-journalist Stefan Keukenkamp over Jeugdcriminaliteit in Lelystad: ‘Lelystad laat me niet meer los’

Lelystad krijgt met het programma Preventie met Gezag geld van het Rijk om te voorkomen dat jongeren in de georganiseerde criminaliteit terechtkomen of verder afglijden. Reden voor Trouw-journalist Stefan Keukenkamp om zich onder te dompelen in de wijken van Lelystad Oost. Hij schreef er vorig jaar de serie Jeugdcriminaliteit in Lelystad over. Hij sprak met tientallen jongeren en hun ouders, agenten, rechercheurs, jongerenwerkers, ambtenaren en bewoners. Wij vroegen hem naar zijn ervaringen.

Waarom koos Trouw eigenlijk voor Lelystad en niet een van de andere gemeenten die ook meedoen met Preventie met Gezag?
‘Grote steden zoals Rotterdam-Zuid en Amsterdam-Zuidoost worden al zo vaak besproken. Over Lelystad wordt door de landelijke media weinig geschreven. Bovendien was er een praktische kant: Lelystad is goed bereikbaar vanuit mijn woonplaats Zwolle, waardoor ik snel ter plaatse kon zijn als er iets interessants gebeurde. Lelystad heeft ook een boeiende geschiedenis, veel jongeren en een diverse bevolkingssamenstelling. Het bood de mogelijkheid om zowel de positieve als uitdagende kanten van de stad te verkennen, met speciale aandacht voor problemen waar jongeren tegenaan lopen in bepaalde wijken in bepaalde wijken. Een aantrekkelijke keuze voor mijn journalistieke onderzoek.’

Lees verder via flevopost.nl

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *