07:21
24 oktober 2021

Training buurtpreventie een eye-opener

Maar liefst 10 gemeenten kregen tijdens de Week van de Veiligheid een hands-on training buurtpreventie aangeboden vanuit CCV. Onder leiding van Dick Silvius van het CCV zijn leden van WhatsApp-groepen, buurtpreventieteams en medewerkers van de gemeente en de wijkagent de wijken ingedoken om op basis van diverse opdrachten op zoek te gaan naar opvallende zaken in hun wijk. En dat waren er veel!

Babbeltruc

Een van de opdrachten was het binnenkomen in een flat via een ‘babbeltruc’. Opvallend veel deelnemers zagen er een uitdaging in en ondervonden hoe gemakkelijk bewoners hun deur opendoen en wildvreemden binnenlaten.

Opvallende zaken

Naast babbeltrucs om een woning binnen te komen, kwamen de deelnemers ook veel andere opvallende zaken tegen. Bijvoorbeeld een flink beboste voortuin. Die biedt niet alleen veel privacy voor de bewoner, maar geeft ook de inbreker meer gelegenheid  om ongezien in te breken.

Ook bleek in gemiddeld elke 3e tuin wel een ladder voor het grijpen te liggen of een kliko bij het huis te staan, waarmee een inbreker gemakkelijk een open raam binnen kan klimmen.

Afsluiting training

In alle hands-on trainingen buurtpreventie zijn dergelijke voorbeelden terug te vinden. Daarom is elke training afgesloten met een overzicht van de gefotografeerde voorbeelden en een lijst met tips en trucs om mee aan de gang te gaan. Dat werkt! Er zijn al veel nieuwe initiatieven ontstaan vanuit de betrokkenen.

CCV geeft advies

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 6.000 digitale buurtpreventiegroepen actief. Informatie over digitale buurtpreventiegroepen vindt u bij het onderwerp Woninginbraak. Hier is alles te vinden over de verschillende (digitale) vormen van buurtpreventie, waaronder WhatsAppgroepen. Heeft u vragen of wilt u ook een training buurtpreventie organiseren? Neem contact op met CCV-adviseur Annemiek Regter.

Bron: HetCCV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − zestien =