Het WODC onderzocht de effectiviteit van de Amsterdamse Top600 aanpak. Zo’n focus op effect frustreert volgens VU-onderzoeker Hans Bosselaar ons lerend vermogen. Hij bepleit om bij de aanpak van complexe problemen vooral te kijken naar wat bij wie het beste werkt.
Dit najaar publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) een onderzoek naar de effectiviteit van de Top600 aanpak in Amsterdam (2023). WODC onderzocht met name of de aanpak leidt tot minder recidive (spoiler: nee). De Top600 aanpak is een initiatief van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan om eindelijk, met een allesomvattend plan, de daders van ‘high-impact crimes’ in het gareel te krijgen. Aanleiding voor de aanpak was de dood van juwelier Hund bij de overval op zijn zaak. Het was het dieptepunt in een reeks gewelddadige incidenten in de stad.
De aanpak heeft niet gewerkt en werkt wellicht zelfs averechts
De Top600 aanpak werd niet alleen gericht op de veelplegers, maar moest ook een doorbraak worden voor een dieperliggend probleem: de versnipperde hulpverlening en verkokering bij de preventie en bestrijding van dit soort delicten. Want, net als bijvoorbeeld in de jeugdzorg en bij de aanpak van problematische schulden is de kluwen betrokken hulpverleners en organisaties nauwelijks te ontwarren en ontbreekt vaak de regie ten enenmale.
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.