05:24
07 december 2022

“Toezichthouders kunnen meer hun rol als evaluator pakken”

“Toezichthouders kunnen meer hun rol als evaluator pakken”

Kun je als toezichthouder doen wat je moet doen? En zo niet, trek je dan aan de bel? Evaluatie is de sleutel tot effectief toezicht, stelt voorzitter Peter van der Knaap bij het twintigjarig jubileum van beroepsvereniging Vide. “Als het middel erger is dan de kwaal, mág je daar geen genoegen mee nemen. Pak dan je rol als evaluator.”

13 mei 2000: een brand in de opslagloods van S.E. Fireworks in een Enschedese woonwijk leidt tot de vuurwerkramp. Hierbij overlijden 23 mensen, onder wie vier brandweermannen, en raken bijna duizend mensen gewond. Tweehonderd woningen blijven verwoest achter. Oudjaarsnacht 2001: in café Het Hemeltje in Volendam vat de kerstversiering vlam. De korte, hevige brand die volgt kost veertien jongeren het leven, meer dan 250 mensen raken gewond.

“Heel Nederland vroeg zich af: Waar was de overheid? Hoe kon het zover komen?”, blikt Peter van der Knaap terug. Hij is voorzitter van Vide en sinds juni 2021 directeur Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij signaleert een slingerbeweging: “Na elke ramp is er kritiek: de overheid is laks, het toezicht schiet tekort. Maar gaat het een tijd goed, dan klinkt het tegenovergestelde: de overheid moet een stap terug doen.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.