11:49
18 augustus 2022

Te weinig zicht op het ronselen van jongeren voor gedwongen criminaliteit

Te weinig zicht op het ronselen van jongeren voor gedwongen criminaliteit

Er is veel te weinig zicht op jongeren die gedwongen in de criminaliteit belanden, zegt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). De organisatie stuitte bij twee jaar onderzoek in dertien steden op ruim 2500 vermoedelijke slachtoffers. In die periode werden landelijk slechts 68 slachtoffers geregistreerd.

De criminelen gaan berekenend te werk bij het ronselen van de jongeren. Ze sluiten bijvoorbeeld eerst vriendschap en doen vervolgens een beroep op hun slachtoffers om eens een pakketje weg te brengen of een pinpas uit te lenen. “Ze ronselen bewust bij basisscholen, praktijkscholen en zelfs zorginstellingen”, zegt Shamir Ceuleers van het CKM. “Ze maken misbruik van een kwetsbare positie, zoals een lichtverstandelijke beperking, eenzaamheid of schulden- of verslavingsproblematiek. Soms is de dwang zo subtiel dat slachtoffers niet eens weten dat zij uitgebuit worden.”

Om te voorkomen dat deze jongeren verder de criminaliteit ingezogen worden moeten ze eerst in beeld komen, stelt het CKM. Hetzelfde geldt voor het aanpakken van de daders.

Lees verder via nos.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.