03:06
23 juni 2021

Steeds meer kwetsbare kinderen en jongeren op internaat

Steeds meer kwetsbare kinderen en jongeren op internaat

Hoe rekbaar zijn de mensen die instaan voor de zorg van kinderen? was een vraag die we opwierpen bij de voorstelling van ons laatste jaarverslag. Er zitten steeds meer kwetsbare kinderen op schoolinternaten. Een gepast kader blijft achter.

Steeds meer maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren zitten op internaat. Sommigen worden er geplaatst door een maatregel van de jeugdrechter. In 2016 ging het om 8,8% van de internen (7,2% in 2011 – 8% in 2014). Dat zijn 887 kinderen en jongeren op een totaal van 10.080 internen. In 2017 waren steeg het aantal tot 949.

Opvoeders zetten zich in om kinderen en jongeren een warme thuis te geven. Heel wat kinderen vinden op het internaat opnieuw vaste grond dankzij de structuur en het samenleven met opvoeders en andere internen. Ze krijgen hulp bij huiswerk, vrije tijd en bij financiële of psychische problemen.

De zorg en steun die begeleiders van internaten moeten geven, verandert. Er is meer gespecialiseerd personeel nodig. Tegelijk is de regelgeving verouderd en moet nagedacht worden over een gepast kader.

Lees verder via kinderrechtencommissariaat.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − vijftien =