11:33
13 april 2025

Sociale media als hulpmiddel in de strijd tegen cybercriminaliteit

Sociale media als hulpmiddel in de strijd tegen cybercriminaliteit

Door Luuk Bekkers , Rutger Leukfeldt , Remco Spithoven

Criminelen ronselen geldezels tegenwoordig ook op sociale media. Ze beloven jongeren hierbij veel geld in ruil voor toegang tot hun bankrekening. Zij raken zo als geldezel betrokken bij cybercriminaliteit. Gemeenten, regionale veiligheidsnetwerken en onderzoekers hebben hiervoor een interventie op Instagram ontwikkeld. Kan je sociale media voor interventies gebruiken om risicovolle jongeren te bereiken?

Geldezels zijn een onmisbare schakel in de uitvoering van financieel-economische cybercriminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan phishing, WhatsAppfraude en fraude via online handelsplatformen. Geld dat afkomstig is van dergelijke delicten komt vanaf de rekening van het slachtoffer direct terecht op de bankrekening van geldezels, waarna criminelen het geld zo snel mogelijk laten pinnen, het weer overmaken naar een andere rekening of er waardevolle goederen of tegoedbonnen mee kopen. Hierdoor blijven de cybercriminelen zelf uit zicht van de banken en de politie en kunnen zij over de goederen of het geld beschikken. Maar de geldezels komen wél in beeld en dragen dus al het risico.

Hoewel het een diverse groep betreft, blijkt uit verkennende onderzoeken dat geldezels vaak  zijn. Zij zijn immers beïnvloedbaar, gevoelig voor het verdienen van snel geld en goed bereikbaar voor criminelen. Er zijn verschillende manieren waarop jongeren worden gerekruteerd om als geldezel op te treden, waarbij sociale contacten een centrale rol spelen.

Lees verder via secondant.nl

Meer leren van Luuk Bekkers (Haagse Hogeschool) over cybercriminaliteit en oplossingen? Kom 1 april naar de 8e editie van het HCB Seminar De Veilige Gemeente, deze keer over actuele on- en offline risico’s in uw gemeente. Met aandacht voor hackers en online fraudeurs, explosies, jonge criminelen, de impact van online op offline, polarisatie & radicalisering en personen met onbegrepen gedrag. Ook gaan we in op een integrale aanpak, het delen van kennis- en informatie en de regelgeving daarbij. Kijk voor meer informatie en inschrijving op haagscongresbureau.nl. Verder met onder meer Jos van der Stap (Politie Nederland), Fabienne Thijs (NSCR),  Ben Braun (Zorg en Veiligheid bij Reinier van Arkel)  en Mariëtta Buitenhuis (AKD), Krista Schram (Inholland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *