09:35
21 juni 2024

Expired: Signaleren van onveiligheid kinderen en jongeren kan beter

Expired: Signaleren van onveiligheid kinderen en jongeren kan beter

Gemeenten en andere partners in het sociaal domein moeten meer preventief en samenhangend werken bij signalen van onveiligheid bij kinderen en jongeren. Dat constateert het Samenwerkend Toezicht Jeugd/Toezicht Sociaal Domein na onderzoek in zes gemeenten.

De inspecties beoordeelden de wijze waarop het signaleren van onveiligheid is geregeld in de gemeenten Houten, Nieuwegein, Barneveld, Ede, Assen en Emmen. Ze bekeken de processen, van het duiden van risico’s op onveilige situaties tot het in gang zetten van zorg en ondersteuning voor kinderen.

Gemeenten moeten duidelijk maken dat professionals, naast het doen van meldingen, vroegtijdig advies kunnen en moeten inwinnen bij deskundigen zoals Veilig Thuis. Andere aanbevelingen van de inspecties zijn dat professionals eerder kunnen handelen bij signalen van onveiligheid en eerder mogelijke risico’s voor de veiligheid van kinderen kunnen signaleren bij ouders met psychische, financiële, relatie- of gezondheidsproblemen. Ook dienen de betrokken hulpverleners eerst vast te stellen of kinderen veilig zijn voor ze onderzoek naar mogelijke kindermishandeling of hulpverlening afsluiten.

Bron: Samenwerkend Toezicht Jeugd

Meer informatie

Bron NJI 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *