03:07
24 juli 2021

Shirine Moerkerken: ‘Ik geloof meer in alert dan in perfect organiseren’

Shirine Moerkerken: ‘Ik geloof meer in alert dan in perfect organiseren’

De reorganisatie bij de politie vlot niet. De Jeugdzorg klaagt over het nieuwe systeem en ook met het pgb wil het nog niet vlotten. Waarom gaat het in verandertrajecten toch zo vaak fout? In het boek Hoe ik verander (‘Anders interveniëren in organisaties en maatschappelijke vraagstukken’) geeft Shirine Moerkerken antwoord op die vraag en geeft zij tevens aan hoe je wel het verschil kunt maken.

Shirine Moerkerken is interventiedeskundige. In 2008 richtte zij ‘Strange, Strategy and Change’ op, een netwerk van interventiedeskundigen en kunstenaars die ontregelen en het bestaande denken binnen organisaties veranderen. Volgens Shirine Moerkerken gaat het bij veel interventies en veranderingen al verkeerd bij hoe er wordt gekeken naar een vraagstuk of een probleem.

‘Mensen in organisaties zitten vast in patronen. Ex- en interne adviseurs, bestuurders, directeuren pakken een probleem vaak aan zonder die bestaande patronen te doorbreken. Ongemerkt gaan ze dan door op eenzelfde pad. Je kunt wel door een externe adviseur een onafhankelijk onderzoek laten doen naar het functioneren van een directeur, maar dan is de aanname eigenlijk al dat het ook gaat om dat functioneren van de directeur. Ongeacht de uitkomst. Adviseurs hebben geleerd aan te sluiten bij hun opdrachtgever om zo projecten tot een “succesvol” einde te brengen. Maar uiteindelijk veranderen er dan wel een paar regels in het spel, maar het spel zelf niet. Je moet lef hebben en tegendraads durven zijn. Scherp zijn op organisatiegewoonten die een vraagstuk echt hebben veroorzaakt. Als adviseur moet je niet direct in de actie willen schieten.’

Zo kon het bij de verbouwing van de SS Rotterdam ook verkeerd gaan. De cultuur was in de muren van de organisatie gaan zitten en wie er ook werkte, iedereen ging hetzelfde gedrag vertonen. Dus moet je volgens Shirine Moerkerken als adviseur vooral observeren en de wijze waarop problemen worden geproduceerd, blootleggen. Anders blijft het schip altijd dezelfde kant uitvaren.

Lees verder via managementboek.nl

Bekijk hier het filmpje van Shirine over dit boek. Shirine Moerkerken verzorgt op 9 maart samen met Yvette Vervoort het openingsseminar in de reeks Checklist Kinderopvang PRO – Een kindcentrum; waarom, hoe en wat? van het Haags Congres Bureau.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 + 10 =