03:49
05 oktober 2022

Rotterdam maakt schoon schip met hardnekkige veelplegers

Rotterdam probeert grip te krijgen op een groep hardnekkige veelplegers van straatroven, overvallen en inbraken. Een jaar geleden werd een hard fysiek regime ingesteld in de duinen van Hoek van Holland om ze op het rechte pad te brengen en vooral te houden. Met het project Schoon Schip zegt de gemeente een voorzichtig succes te boeken.

“Ik vind dat ik positief bezig ben en ik wil uit de criminaliteit”, dat zegt een 23-jarige deelnemer. Hij doet nu drie maanden mee aan Schoon Schip. “Soms is het zwaar en soms wat minder.” ’s Ochtends gaan de jongemannen aan de slag met snoeien, onderhoud aan bunkers en schoonmaken; ’s middags wordt er gesport.

“De manier waarop wij werken, is proberen in het hoofd te komen van de betrokkene en op den duur als we binnen zijn, dan kunnen we gaan sturen”, zegt Marco Jansen. Hij is mentor bij Schoon Schip en heeft gediend als marinier.

High Impact
Bijna vierhonderd Rotterdammers staan op een lijst van plegers van zogeheten high impact crimes, zoals straatroven, overvallen en inbraken. Voor 48 van hen geldt dat ze naast een door de rechter opgelegde straf ook het traject Schoon Schip moeten volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.