09:20
21 april 2024

Rijk frustreert gemeenten met gebrek duidelijkheid

Rijk frustreert gemeenten met gebrek duidelijkheid

Van de 80 onderzochte gemeenten kan slecht 5 (6%) aangeven dat zij momenteel hun toeleveranciers in kaart hebben gebracht.

Gemeenten zijn zeer ongerust over nieuwe Europese cybersecurity-wetgeving NIS2 die in 2024 van kracht wordt. De rijksoverheid geeft namelijk geen duidelijkheid over de exacte eisen, zo klinkt de kritiek. Uit onderzoek van AG Connect, Binnenlands Bestuur en iBestuur onder 80 gemeenten blijkt dat slechts een handjevol concrete stappen maakt om zich voor te bereiden.

Beveiligingseisen
Momenteel geldt in Europa de Europese cybersecuritywet NIS1, die eisen stelt waar netwerk- en informatiesystemen aan moeten voldoen. Deze beveiligingseisen gelden nu alleen voor zo’n driehonderd essentiële organisaties, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg en waterbedrijven. Met de inwerkingtreding van NIS2 per oktober 2024 worden straks zo’n achtduizend organisaties als een essentiële organisatie aangewezen, waaronder ook gemeenten. Wie niet aan de strengere cybersecurity-eisen voldoet, riskeert een bestuurlijke boete. Deze kunnen oplopen tot 10 miljoen euro of bij bedrijven tot 2 procent van de totale jaaromzet.

Lees verder via binnnenlandsbestuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *